Andrahandsmarknaden på Lendify

Äntligen så har andrahandsmarknaden utvecklats för Lendify, vilket gör det möjligt att sälja av sin portfölj/portföljer. Detta är förstås bra av flera anledningar, man kan t.ex. investera i Lendify på en kortare löptid än vad de erbjuder till en förhoppningsvis högre ränta.

Här nedan har jag dels skrivit både fördelar och nackdelar med den nya funktionen.

Exempel:

Kalle har 100 000 kr och ska köpa lägenhet om 8 månader. Han är sugen på att investera i Lendify men den kortaste löptiden är 1 år vilket gör att han inte kan investera i Lendify då han behöver pengarna om 8 månader.

Då kan han antingen investera i nya lån och efter 7 månader så lägger han ut portföljen till försäljning, givet att inget av lånen har gått till inkasso så kan han sälja portföljen för 100% till någon annan sparare. Då får han tillbaka utestående belopp + att han tjänat ränta och fått amorteringar under de 7 månader han har haft lånen.

Ett lite mer negativt scenario är följande,

Kalle blir girig och investerar allt i F-klassade lån för de har högst ränta, eftersom han inte är särskild intresserad av ekonomi utan bara vill ha hög avkastning så slänger han in allt i 10 olika F-lån.

Om detta går hem så kan han räkna med att få en bra avkastning och samtidigt kunna köpa sin lägenhet. Men de låntagare som Kalle har lånat ut till får ekonomiska problem och efter 7 månader så ligger 2 av 10 lån hos inkasso. (100 000 / 10  lån = 10 000 kr) Vilket innebär att 20 000 kr ligger hos inkasso.

Panik utbryter för Kalle har plötsligt inte råd att köpa lägenheten då ingen vill köpa hans portfölj för 100 000 kr. Inte ens om han sänker den till 92% så får han något napp. Eftersom investerarna ser att två lån är flaggade så räknar de iskallt med att allt är förlorat, d.v.s. 100 000 kr – 20 000 kr = 80 000 kr (vi förutsätter här att portföljen återinvesterats, vilket den troligtvis inte gjort)

Så att sälja för 92 000 kr blir inte intressant för investerarna. Eftersom det inte finns någon möjlighet att splitta portföljen så får han snällt sitta kvar med sin portfölj.

 

Kalle får ta ett lån hos Lendify… och testa låntagarsidan 🙂

Slut på sagostunden.

 

De önskemål som jag har:

1.) Möjlighet att flytta lån mellan portföljer så att man kan sälja ”Cleana” portföljer.

T.ex. man lägger alla inkassolån/dödsbo/uppsägningsbrev i en egen portfölj som får ligga och invänta eventuell indrivning. Sedan kan man sälja resten.

 

2.) Kunna sälja till en lägre procentsats än 92%

 

3.) Att man får en summering över antal lån hos inkasso, uppsägningsbrev etc på översikten (gäller både på min egen översikt och på översikten på andrahandsmarknaden)

 

4.) Att status Inkasso fylls med mer data. Såg något exempel på ett kontrakt som legat i inkasso sedan 2016 (!) Intrum borde ha någon information att delge till Lendify. Inte bra!

Dessutom blir det svårt att göra en bedömning om man nu vill köpa en portfölj där det finns inkasso, vilket tyvärr är caset för tillfället (se punkt 1)

 

 

 

5.) Att sälja en portfölj för 10 109 kr, där 5000 kr ligger hos inkasso. Borde knappt vara tillåtet.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.